Finland – een land waar economie en natuur samen gaan.

Finland – een land waar economie en natuur samen gaan.

Begin januari trok ik naar het Hoge Noorden … 5 maanden studeren in Finland. Het land van -30°C, donkere grijze dagen, een zon die enkele weken per jaar niet opkomt, sneeuw tot 80 cm hoog en hardrock music. Herinner je nog de Eurosongfestivalfinale 2006? De winnaars waren de monsterlijke Finnen ‘Lordi’. Welkom in Finland! Waarom zou een mens naar Finland gaan?

Otumblr_mktybvPLUw1r4hezoo1_1280-2mdat het ‘land van de duizenden meren’ een adembenemende natuur waarborgt met een vooruitstrevende economie. De natuur heeft een grote invloed op het leven van de Finnen. In tegenstelling tot België ligt het land niet plat bij 10 cm sneeuw. Dankzij een verregaande samenwerking tussen de universiteiten en het bedrijfsleven heeft Finland een hooggeschoolde beroepsbevolking. Samen met de ontwikkeling van technologisch hoogwaardige nieuwe producten vormt dit het succes van Finland in het buitenland. Finland is dan ook toonaangevend op het gebied van telecommunicatie, denk maar aan NOKIA. Enkele weken geleden zijn 2 erasmusstudenten en vrienden afgereisd naar New-York, waar ze eindigden bij de top 3 van een designwedstrijd van Nokia. De winnaar van de designwedstrijd mag 5 maanden op stage bij Nokia in Londen … Dergelijke wedstrijden komen hier veelvuldig voor en zijn dan ook een toonbeeld van de intense samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven. Dat dit voor beide partijen enorme potentiële kansen biedt, staat dan ook buiten kijf.

Studeren is anders in Finland dan in België, zelfstandigheid is hierbij een kernwoord. Vanaf het beë427989_335265356582085_542535589_nindigen van het middelbaar krijgen alle studenten van de overheid twee budgetten. Eén studeerbudget en een leefbudget. Met dit leefbudget gaan ze zelfstandig wonen, vaker in een appartement dan een studentenkamer. Studenten stellen zelf hun studietraject samen en bepalen zo hun toekomst in zeer grote mate. De faculteit Vrije Kunsten kent geen openingsuren en er bestaat de mogelijkheid om permanent te werken. Zelf heb ik de sleutel van de school en kan 24/24 u werken, 7/7. Het is niet ongewoon dat ik les heb tot 20 u enkele dagen in de week en dat er zaterdag nog een hele dag wordt gewerkt in de ateliers. Allemaal geen probleem, want de winkels zijn open tot 21 u, zodat je tijd genoeg hebt om nog boodschappen te doen. Nadien in de sauna is de perfecte afsluiter van een lange werkdag.

Innovatie wordt hoog in het vaandel gectpark1vaihe_600x285dragen. Lahti, de stad waar ik verblijf en studeer, wil tegen 2025 een ‘groene stad’ zijn. De 8ste grootste stad van Finland telt zo’n 100 000 inwoners, 5 x zo veel als Hoogstraten. Met 135 km2 tegenover 105 km2 voor Hoogstraten is ze iets groter dan ons stadje met smaak. Om de doelstelling als ‘groene stad’ te behalen heeft men onder andere het Lahti Cleantech Park opgericht, het grootste toonaangevend milieutechnologisch park in Finland. Ook het departement ‘environmental technology’ van de universiteit van Lahti is hier ondergebracht. Aan de hand van pilootprojecten probeert men deze doelstelling te behalen, zoals volgend voorbeeld. De busbouwers van Lahti zijn samen met het Cleanpark bezig met het ontwikkelen van elektrische bussen, waarbij de lokale exploitanten worden betrokken. Men zoekt naar een kosten-effectieve manier om dieselbussen om te zetten in elektrische. Deze elektrische bussen uitvoerig te testen in de werkelijkheid door de exploitanten. Ook word er onderzocht de elektrificatie van andere bedrijfsvoertuigen. Een van de pilootprojecten die van Lahti een vooruitstrevend economisch gebied maakt.

Finland … een land dat gedomineerd wordt door de natuur, waar men bewust kiest voor een innovatieve en duurzame economie. Met beide voeten in de werkelijkheid en samen met bedrijfsleven, zodat het niet alleen bij onderzoek blijft. Volledig in de traditie met de Finse levensstijl.

 

Advertenties